Harlem Nocturne

dijous, 8 de maig del 2014

Elogi de Crims.cat (s'ho mereixen)





Recordo molt bé quan l'amic Àlex Martín Escribà em va convocar (sembla que faci molt de temps, però suposo que era el 2011) a la primera reunió al voltant de Crims.Cat. Hi havia en Rafael Vallbona, en Paco Camarasa de Negra y Criminal, en Jordi Canal de la Bòbila i la gent d'Alrevés, evidentment. L'Ilya Pérdigo Kerrigan, en Gregori Dolz, en Josep Forment Forment, i ara no recordo si també hi era (però crec que sí) en Roger Clanchet Torra.
Volien explicar el projecte, parlar de la seva viabilitat, ensenyar-nos les primeres cobertes. Jo havia caigut i tenia l'ull morat. Ho recordem sempre. Va ser una tarda memorable, amb unes cervesetes ben fresques en una terrassa de la Barceloneta. Avui Crims.cat ja és una realitat que cada dia té més adeptes i és més coneguda. Crec que ja podem considerar que ha pres el relleu de les antigues col·leccions de novel·la negra en català.
Àlex Martín Escribà està fent una feina magnífica, amb un criteri seriós, permeable, ampli i actual. I la gent d'Alrevés ha apostat per la literatura negra en català sense defallir, sabent que no és fàcil, però amb il·lusió i ganes de créixer. Ara que ja tenim 12 títols (vegeu llista més avall), i tres més en camí (de Rafa Melero, Josep Torrent i Juli Alandes), em sento honorada de formar part d'aquesta història des del principi. Una gran família negrota i catalana. Endavant, nois!

Títols publicats fins ara


http://alombradelcrim.blogspot.com.es/2012/01/historia-de-mort-dandreu-martin.html
Història de mort, d'Andreu Martín












Torn de nit, d'Agustí Vehí











Crònica dels bons trinxeraires, de Mário Zambujal









Pluja negra, de Flavio Soriga











Lluny d'aquí, de Jaume Benavente











El país dels crepuscles, de Sebastià Bennasar











http://alombradelcrim.blogspot.com.es/2013/06/un-habitual-de-la-comissaria-de.html

Un habitual de la comissaria, de Dominique Manotti










Remor de serps, d'Agustí Vehí









Aire brut, de Lluís Bosch











El tant per cent, de Rafael Vallbona











L'Ètica, de Sebastià Jovani











Dos metres quadrats de sang jove, de Xavier Aliaga











Per cert, abans d'acabar, què n'opineu de les portades? Oi que són magnífiques i han aconseguit tota la distinció i el segell que es mereix una col·lecció com aquesta? A mi m'encanten.  
Que passeu un bon dijous, negrots.


10 comentaris:

Jordi Canals ha dit...

Les portades encertades. Molt bona feina!

Anònim ha dit...

Les portades són de les que conviden a comprar i els continguts encara milloren la coberta. En tinc set d'aquesta llista i, entre ells, n'hi ha un que l'he llegit dues vegades: Pluja negra.

Àngels

Anònim ha dit...

Magnific tot. Amb ganes d'anar-los comprant.


Marta Valls

Lluís Bosch ha dit...

Malgrat ser un dels autors de la llista, penso que també em puc sumar a la felicitació, sensa ànim d'autofelicitar-me, que no és el cas. A banda de la participació en la col·lecció, puc dir que en vaig ser lector i que em va semblar una de les millors propostes: les portades, la coherència, les traduccions tan impressionants. No m'està bé de dir-ho, però això és la Cua de Palla del segle XXI.

Unknown ha dit...

Les portades són sensacionals, molt adequades!
Felicitats a tots!

Unknown ha dit...

Felicitats per les portades i per la feina feta; Endavant, amb força i ganes s'aconsegueixen grans fites!

Anònim ha dit...

Potadades sensacionals, que criden ser llegits,alguna impactan.
Moltes Felicitats i sort a tots !

Carme Luis

Anònim ha dit...

Volia dir portades.

Carme Luis

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Recordo molt bé la teva caiguda (com em vas fer patir, Potato) i vaig seguir l'evolució de Crims.cat i la teva participació amb tot plegat (per cert, no has penjat cap imatge de "Les veus del crim"). Desitjo a Crims.cat una llarga vida plena d'èxits! Endavant!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies a tots pels comentaris.
Lluís Bosch, jo no ho he dit amb aquestes paraules, però penso el mateix. De vegades penso (ho vam comentar fins i tot un dia amb la Margarida Aritzeta)que, amb tota la modèstia, si aquella gent de La Cua de Palla aixequés el cap, estarien orgullosos de veure que hi ha algú que continua la seva feina.
Shaudin, no he penjat "Les veus del crim" perquè no pertany exactamente a Crims.cat com a col·lecció de novel·la negra. L'editorial Alrevés fa una línia d'assaig, de la qual el primer títol va ser "La Cua de Palla, retrat en groc i negre" del Jordi Canal i l'Àlex Martín Escribà, i el segon "Les veus del crim". Tanmateix, no pertanyen, evidentment, a la col·lecció de novel·la.