Harlem Nocturne

dimecres, 29 d’octubre del 2014

Investigación a la tinta de calamar, de Cristina Rava






Investigación a la tinta de calamar, de Cristina Rava, és una novel·la que m’ha arribat a les mans sense coneixença prèvia. Una novel·la italiana, ambientada a la regió de Liguria, protagonitzada pel comissari Bartolomeo Rebaudengo, nascut al Piamonte. Precisament la diferència entre ambdues zones d’Itàlia (per a nosaltres no sempre coneguda) generarà algunes situacions concretes: per exemple, l’enfrontament entre els estils i gustos culinaris, fet que acabarà donant títol al llibre.
La novel·la m’ha resultat de lectura extremadamente plaent, tot i no contenir gaires elements originals. Es tracta d’una investigació policial a l’ús (un típic procedural), que precisament excel·leix en la utilització evident dels codis del gènere.
Concebuda com un homenatge als grans personatges del "negre" europeu contemporani (l’autora esmenta explícitament Maigret –i la seva senyora–, Montalbano i Kurt Wallander), hi descobrim un bon conjunt de delicioses picades d’ullet.
L’obra confirma allò que els estudiosos i els amants de qualsevol gènere tenim molt clar: som feliços experimentant el plaer del reconeixement dels llocs comuns, de les convencions. En la recurrència i en la intertextualitat hi trobem tot allò que esperem.
Rava organitza la informació de manera efectiva, versemblant i sòbria. Així que les 280 pàgines de la novel·la es llegeixen en un sospir, ens passen volant.
Un text sense pretensions però molt ben aconseguit que representa la primera entrega de la sèrie del comissari Rebaudengo, que aparegué l’any 2007 i que enguany ens ha fet arribar la Col·lecció Navona Negra. Posteriorment, Rava va escriure altres títols amb el mateix protagonista i actualment ha creat una nissaga amb una figura femenina com a investigadora.
Molt contenta d'haver descobert aquesta autora, la veritat. A la petita bio de la solapa hi diu: “le gustan los gatos”.
No cal afegir res més, diria jo.
Bona nit, negrots.         
 
 
 

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Si li agraden els gats... es tota una garantia, ahahah!.

Bé, pel que n'expliques es un llibre per tenir en compte. L'apunto a la llista.

Moltes gràcies.

Marta Valls

Jordi Canals ha dit...

Les novel•les policíaques d’autors italians solen ser entretingudes. Espero que aquesta m’agradi força. Gràcies per la teva informació. Encara sento l’emoció de la teva darrera presentació.

Jofre Pervez ha dit...

Aquesta em tocarà segur. Gràcies Anna Maria! .. Le gustan los gatos,ergo un bon punt a favor! Una abraçada.

Unknown ha dit...

Un llibre que tindré molt en compte! Gràcies!!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Pel que comentes, sembla ser una noveŀla agradable de llegir.
I, efectivament, no cal afegir res més, hahaha!